Lapteviečiai

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Pradinis

Visuomeninė taryba prie Seimo komisijos išreiškė protestą dėl partizanų žudiko išteisinimo

El. paštas Spausdinti

2015 m. spalio 26 d. Visuomeninė taryba prie Seimo Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijos išreiškė protestą dėl šališko ir nesąžiningo 2015 m. spalio 20 d. Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo, kuriuo, nepripažinus genocido fakto, buvo išteisintas MGB ir KGB karininkas partizanų žudikas Vytautas Vasiliauskas.

 

20 000 Lietuvos partizanų nužudymas ar 150 000 vaikų, moterų ir senelių ištrėmimas mirčiai į žmonių gyvenimui netinkamas vietoves yra genocidu nepripažįstamas. Akivaizdu, kad daug Vakarų Europos profesionalių teisininkų nežino ir nesupranta postkomunistinės Europos istorinės patirties, jos komunistinio paveldo pavojingai įtakojančio teisininkų sąmonę.

Visuomeninė taryba, sudaryta iš asociacijų, kurių veikla susijusi su pasipriešinimo sovietinei okupacijai kova, protestą adresuoja Lietuvos Respublikos Prezidentei ir Ministrui Pirmininkui ir prašo kreiptis į Europos Tarybos Ministrų komitetą, kad šis paklaustų EŽTT dėl jo 2015 m. spalio 20 d. priimto sprendimo viešo išaiškinimo.

Parengė Komisijų biuro patarėja Danguolė Stonytė

Protesto tekstas yra čia.